Berigt 1 – schoolreisje 1918

 

Tijdens vergaderingen van diverse verenigingen in ons dorp werd jaren geleden al het idee geopperd om een archief in te richten, waar notulenboeken, verslagen, foto’s e.d. gehuisvest zouden kunnen worden. Er werd al vast een kluis aangeschaft waarin enkele verenigingen hun oude stukken bewaarden. Voor particulieren was er echter geen geschikte manier om hun familiedocumenten voor het nageslacht te behouden.

Nu het oude dorpshuis verbouwd wordt tot een moderne multifunktionele accommodatie, is de tijd rijp voor het opzetten van een echt archief, waar mensen met een gerust hart hun oude foto-albums, films en video’s in bewaring kunnen geven. Hoeveel trommels liggen wel niet vergeten achter in de kast met oude akten en familiepapieren. Vaak zijn de kinderen er niet in geïnteresseerd en wordt “die oude troep” bij gebrek aan belangstelling afgevoerd met het oud papier.

Een aantal mensen heeft besloten hier verandering in te brengen: Jannie Buring, Willem van der Velde en Ada van Dijk hebben de werkgroep Rowolmer Archief opgericht. Wij krijgen de mogelijkheid om de kelder onder het toneel te gebruiken als depot. De eerste stukken zijn al binnen gekomen. Hier volgt uit een notulenschriftje van de lagere school uit 1918 het overzicht van het schoolreisje, opgetekend door meester Cremer:

 

“1918. Schoolreisje naar de Leek.

Met het oog op de tijdsomstandigheden (het laatste jaar van de eerste wereldoorlog, red.) is door ons, Mej. Scheepstra en ondergeteekende, besloten, ’t schoolreisje op bescheiden schaal uit te voeren, zonder collecte, zooals andere jaren en het benodigde te betalen van het inleggeld, aan te vullen met een bedrag uit het schoolreisje-fonds. Vervoermiddel: versierde wagens.”

De totale uitgaven van die dag bedroegen f 72,17, de inkomsten waren f 35,45, het verschil werd dus door het fonds bijgepast.

 

Zo worden verslagen en aantekeningen uit het verleden prachtig leesvoer voor mensen van nu. We hopen dat meer mensen met hun oude geschriften naar ons toekomen. Wij zullen het materiaal inventariseren en bewaren. Als we alles een beetje op de rails hebben, stellen we ons voor om het Archief toegankelijk te maken, zodat meer mensen hier gebruik van kunnen maken. We zien het Archief niet als museum, dus niet als bewaarplaats voor voorwerpen, maar als centrum voor ons historisch erfgoed.

 

We houden u op de hoogte!

 

Jannie Buring

Ada van Dijk

Willem van der Velde

AvD