Berigt-77: de oprichting van de korfbalvereniging “Oefening Doet Alles” in 1947

 

Nu 75 jaar geleden werd ODA opgericht en dat zou dit jaar reden moeten zijn voor een groot feest. Helaas is er in Roderwolde al enkele jaren geen actieve vereniging meer, maar er zijn nog steeds een paar honderd oud-spelers die goede herinneringen aan het korfbal hebben.

In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw werd er in Roderwolde en Foxwolde al ongeorganiseerd gekorfbald en gevoetbald, maar dat heeft niet lang geduurd. In 1947 ging het beter. Hoe zat dat? Het ODA-jubileumboek uit 1982 beschrijft het.

 

 

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog schoten de verenigingen overal als paddenstoelen uit de grond om de sombere jaren snel te vergeten en vooral om de jeugd iets te doen te geven.

Maar wie in Roderwolde aan sport wilde doen, was daarvoor altijd nog aangewezen op Roden. Enkele actieve Rowolmer zinde dat niet en zij lieten hun gedachten eens over een sportvereniging in het eigen dorp gaan. Voor de mensen die actief waren in de ijsvereniging had dat ook wat met eigenbelang te maken. Er waren in Roderwolde altijd goede kortebaanrijders geweest, alleen de laatste jaren was dit niet meer het geval. Een reden daarvoor was er wel: conditieverlies in de zomermaanden. Daarom werd er dus gepraat over het sporten buiten het schaatsseizoen.

Moest er een gymnastiekvereniging komen? Toestellen daarvoor waren veel te duur. Weer een voetbalvereniging? Maar dat was alleen iets voor de mannen en ook was er weinig kans om hier een echt sterke ploeg op de been te brengen.

De korfballers Jan van Zanten (oud-ISLOK-speler) en Wietze Kalfsbeek (oud-speler van Sparta) stelden toen voor om er een korfbalvereniging van te maken. Er vond een gesprek plaats met caféhouder Luut Hoff en deze stelde meteen een terrein beschikbaar. Het lag naast "Het Rode Hert" en liep in de lengte door tot halverwege de Hansenkamp. Het veld was weliswaar aan de kleine kant, maar dat was voorlopig niet erg.

 

Voortvarend als altijd stapte Jan van Zanten naar de gemeente Roden voor een paar palen. Dat werden dennenstammetjes, die nog moesten worden geschaafd en geschilderd. Lijnen voor het veld werden zelf gemaakt van pinkdik touw en in plaats van standers voor de palen kwamen er houten kokers in de grond. Die stonden dus altijd op dezelfde plaats, maar dat kon ook niet anders, omdat het veld nu eenmaal niet groter was.

Ondertussen kocht Jan van Zanten nog korven en een bal en toen alles dan klaar was, begonnen de oefeningen onder leiding van Wietze Kalfsbeek. Dat was eerst wel even wennen. Niet lopen met de bal, niet er tegen schoppen: "Wat 'n boudel!"

Even heeft het er naar uitgezien dat ook de gehuwden, zo in de leeftijd van 30 tot 40 jaar, met elkaar zouden gaan korfballen. Toen hun eerste kennismakingsavond met het korfbal echter meteen drie gewonden opleverde, lieten zij dat idee maar gauw varen.

 

De eerste georganiseerde training werd misschien wel gehouden op dinsdag 20 mei 1947, want deze dag zou enkele jaren lang als oprichtingsdatum van ODA gelden.

Toen men meende de korfbalsport enigszins onder de knie te hebben, werd UNA 2 uit Leek uitgenodigd om een oefenwedstrijdje te komen spelen. Deze wedstrijd vond plaats op zaterdagavond 31 mei 1947 en voor sommigen werd het de eerste korfbalwedstrijd die ze ooit hadden gezien.

UNA won natuurlijk (5-1) en na afloop werd er een vergadering gehouden bij Hoff. Hier vertelde "meester" De Jong uit Nietap (een oud-WWMD-speler) het een en ander over de korfbalsport, waarna de vereniging officieel werd opgericht. Er was meteen een 30-tal leden in de leeftijd van 10-25 jaar en De Jong deed de toezegging dat hij 's zaterdagsavonds de training zou verzorgen.

Een bestuur kwam er ook meteen: voorzitter werd Jannes van Zanten, secretaresse Joke Kalfsbeek, penningmeester Lambert Venekamp en de leden Berendje Smit, Jans Belga en Jan Ebbinge. Het overlijden van Jan van Zanten, nauwelijks een week later, was een hele slag voor de jonge vereniging.

 

Voordat men het eens werd over een naam, was het al half juni geworden. Oefening Doet Alles zou het worden en voor het kostuum koos men voor het meest eenvoudige: een wit shirt met een zwarte broek en die broek droegen de dames de eerste tijd ook. Daar zou verandering in komen toen ODA zich enige tijd later bij het Noordelijk Korfbal Verbond aansloot. Het kostuum werd toen namelijk afgewezen, omdat deze kleuren al elders in gebruik waren. Na enig overleg met de bond kwamen er uiteindelijk voor ODA het bekende groen-wit gestreepte shirt en de zwarte broek uitrollen en de dames gingen een rokje dragen. Dat shirt was een ouderwets knoopjesshirt, zoals op enkele foto's uit de beginjaren te zien is.

Op de oudste ODA-foto staat een groot deel van de leden van het eerste uur. Het shirt kunt u daar nog niet op bewonderen, maar let wel even op het fraaie kippenhok dat lange tijd naast het veld zou staan.

 

 

Foto: de eerste ODA-leden (waarschijnlijk Pasen 1948).

Boven v.l.n.r.: Jurrie Feiken, Lambert Venekamp, Jannes van Zanten, Henk Lubbers, Andries Rozema, Jan Belga, Geert Ipema, Alie Woldring, Jans Hagenauw, Wietze Kalfsbeek, Ab Smit, Jans Belga.

Midden v.l.n.r.: Lucas Scheepstra, Henk Meijer, A. Hagenauw.

Onder v.l.n.r.: Geert Belga, Tekla Ebbinge, Annie Scheepstra, Lien Rademaker, Janke Kalfsbeek, Dinie Vogelzang, Jannie van der Velde, Annie Rademaker, Wip Scheepstra, Grietje Cremer, Joke Kalfsbeek, Ellie van der Lelie.