Berigt 13 – meester Geert Rossing

 

Tijdens de maandelijkse openstellingen van het Archief komen vaak verrassende documenten, foto’s en papieren binnen. Op zaterdag 7 november ontvingen we drie albums van Geert Rossing uit Peize. In deze boeken vol met knipsels, foto’s en tekeningen ontvouwt zich op beeldende wijze de geschiedenis van het toneel in Roderwolde gedurende de laatste vijftig jaren.

Geert Rossing was schoolmeester aan onze lagere school van oktober 1953 tot september 1958. Hij is geboren in Tynaarlo in 1930 en volgde de Mulo in Zuidlaren. Na de Kweekschool in Groningen moest Geert in dienst. Hij vond zijn eerste baan aan de lagere school van Tynaarlo. Geert trouwde met Jeichien Nolde uit Peize, die hij op de Kweekschool al had leren kennen. Jeichien, nu Jenny, is een nicht van Antje van de smid.

In Roderwolde werkte Geert nog twee maanden onder mr. Cremer die korte tijd daarna met pensioen vertrok. Geert en Jeichien woonden in het huis van de gemeente aan de Hoofdstraat 64. (De laatste schoolmeester in dat huis was Piet Hars). Geert was in zijn jonge jaren zeer sportief en werd in 1959 zelfs schaatskampioen van Roden. Na zijn vertrek uit Roderwolde werd Geert onderwijzer op de A-borg aan de van Heemskerckstraat in Groningen. Daar kreeg hij te maken met zeer moeilijke jongens die in de A-borg tijdelijk voor observatie door Justitie waren gehuisvest. Geert zegt zelf hierover dat hij goed met de jongens overweg kon omdat hijzelf vroeger ook wel een boefje was geweest. Als vervoermiddel naar de stad reed hij jarenlang in een Goggomobieltje. Van 1974 tot het bereiken van de VUT-leeftijd in 1989 werkte Geert aan de Prof. Bladergroenschool in Eelde.

Ook al werkte Geert in Groningen, hij bleef met zijn gezin nog jaren in Roderwolde wonen. Hij was zeer verknocht aan het Openluchtspel en aan de Toneelvereniging, waarvoor hij de decors bouwde en de spelers grimeerde. Daarnaast had Geert grote belangstelling voor de natuur en de regionale geschiedenis. Eenmaal in Peize gesettled, was hij één van de oprichters van de Heemtuin. Nog steeds heeft hij een bijenstal, waarvan de honing bij ons in de Meulenkaomer wordt verkocht.

Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van het toneel in Roderwolde moet zeker een keer op een zaterdag in het Archief zijn albums komen inzien.

AvD