Berigt 22 – schippers van Rowol

 

Wie in de negentiende eeuw een boodschap moest doen in Groningen, reisde met de snik van schipper Belga naar de stad. De Roderwolderdijk was meestal onbegaanbaar en zo’n tochtje over water was natuurlijk altijd gezellig. Het was een mooie gelegenheid om met de dorpsgenoten even bij te praten en de laatste nieuwtjes uit te wisselen. In Rowol toendertied staat het een en ander geschreven over zo’n tocht naar de stad:

”Het Rowolmer beurtschip vertrok ’s morgens vroeg van de Voorste weg. Met een paard werd het schip dan door de Schipsloot naar het Peizerdiep getrokken. Vervolgens voer men op eigen kracht of trok men het aan de lijn naar Vierverlaten. Daarvandaan werd het schip door een scheepsjager door het Hoendiep naar Groningen gebracht. ’s Avonds bracht deze het schip ook weer naar Vierverlaten terug. Soms gebeurde het wel eens dat hij zo dronken was dat hij onderweg van zijn paard viel. Dan werd hij maar in het schip gelegd en één van de bemanningsleden nam zijn taak over.”

Groningen was het middelpunt waar de beurtschepen uit alle windstreken aanlegden. Ze kwamen uit Delfzijl, Appingedam, Hoogezand of Uithuizen. Uit Leeuwarden, Dokkum of Roden. Alle dorpen met een open vaarverbinding hadden een eigen beurtschip naar Groningen. In de stad had iedere snik zijn eigen vaste plaats en zijn eigen veerhuis. Veel schepen uit Drenthe legden aan in de Westerhaven en hadden herberg de Slingerij of de Zwaan als vaste pleisterplaats. Daar stapten de reizigers van boord en deden hun boodschappen. De schipper laadde zijn vracht uit aan de kade, bezorgde desgevraagd post en pakketjes in de stad en haalde nieuwe vracht op.

Groningen was natuurlijk ook het vertrekpunt voor reizen naar verre oorden. Men kon daar overstappen op schepen naar Amsterdam, de Oostzee, Emden of de Waddeneilanden. In de 17e en 18e eeuw monsterden avonturiers zich in Groningen aan voor reizen naar het verre oosten met de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Ook uit Roderwolde vertrokken mannen voor het grote avontuur overzee. Sommigen ontvluchtten hun moeilijke thuissituatie, anderen dachten aan de andere kant van de oceaan fortuin te vergaren. De meesten kwamen niet terug.

AvD