Berigt 3 – het clubblad Blitz

 

Wie zich in de geschiedenis van Roderwolde en omgeving verdiept, komt regelmatig verbazingwekkende, ontroerende en grappige gebeurtenissen en mensen tegen. Op papier wel te verstaan. De redactie van de Wolmer weet vast en zeker niet dat er een illustere voorganger is geweest: “Blitz, Klubblad van de Rowolmer Jeugdclub”. De eerste uitgave verscheen in november 1971 met de wervende slogan op de voorkant “een modern jeugdblad met nieuws en informatie!” Op het achterblad beloofde de redactie: “Wij gaan met de tijd mee!”

De redactieleden van het eerste uur waren Geert Belga, Dina Belga, Henk Buring en Luik Luinge. De tekst werd door Rika Veldhuis getypt en door meester van der Velde gedrukt. De eerste editie wordt geopend met een tekst van de redactie:

“Hier zijn we dan: dit is ons eerste blad. Het ligt in onze bedoeling om het blad per maand uit te brengen. Het wordt geen blad zoals de schoolkrant, kerkblad enz. waarin alleen nieuws van de club staat, maar ook met de achtergronden van allerlei actualiteiten en nieuws van deze tijd. Dan kunnen de leden van de jeugdclub en ook andere mensen er hun mening en kritiek over de stukjes inzetten. Het is dus ook contact tussen de jeugdclub en de ouderen. En dan hoeven de mensen ook niet meer rondzeuren over de jeugd van tegenwoordig.”

De redactie was behoorlijk rebels en opstandig tegen vastgeroeste meningen van de oudere generatie maar behandelde ook een hele serie serieuze zaken. Actuele en gevoelige onderwerpen werden niet geschuwd: men schreef over provo’s en kabouters op de Dam, drugsgebruik, de school in de maatschappij en geweldloosheid. Maar ook de wetenschap kwam aan bod met artikelen over de zon, de eerste atoombom, de aarde in de toekomst en zelfs roken!

Voor sommige lezers was dit blijkbaar te zware kost. De redactie had daar echter een krachtig antwoord op: “Ja, en als een groot aantal lezers sommige artikelen te moeilijk en te zwaar op de hand vindt, dan kunnen wij niets anders zeggen, dat men zich voor de werkelijkheid van vandaag verbergt, een werkelijkheid, waarmee wij steeds dichter geconfronteerd worden, en waarin wij, jonge mensen een opbouwende taak hebben. Waarin wij nog hopelijk lange tijd mogen leven.”

De redactie werd gaandeweg uitgebreid met meer vrije geesten: Greetje Ploeg, Wietse Venekamp, Oeds Keizer en Annechien Busscher, allemaal mensen die iets te vertellen hadden en dat ook met verve deden. Plaatselijk nieuws kreeg ook de nodige aandacht. Er werden interviews geplaatst met Jan Datema als voorzitter van Dorpsbelangen en Frank Stratemeijer (woonde vroeger in het huis van Hendrix op Sandebuur) woordvoerder van een actiecomitee voor extra woningbouw in Roderwolde. Er was een behoorlijk meningsverschil over hoe en voor wie er gebouwd moest worden. Uiteindelijk is aan het einde van de jaren zeventig de eerste uitbreiding, de Hansekamp, gerealiseerd.

Zo berichtte men ook over de Algemene Ledenvergadering van de Supportersvereniging Bathoorn-Brand op 20 januari 1973 in café J. v.d. Veen. Bedoeld werden de fietstalenten van toendertijd Bert Bathoorn en Henk Brand. In het verslag van deze vergadering, waar behalve de heren één dame aanwezig was, schreef Rikus Sunderman, de secretaris: “Henk Brand had het afgelopen jaar niet gefietst, doordat hij nog steeds hinder had van een blessure die hij in 1971 bij Eindhoven heeft “opgefietst”, maar hij heeft ons wel toegezegd, en is reeds weer met de training begonnen, evenals Bert Bathoorn, dit seizoen wel weer te fietsen. Bert eindigde het afgelopen jaar als eerste in het kampioenschap van Groningen. Ook een belangrijke uitslag is nog de 13e plaats in de zware klassieker “De ronde van Noord-Holland”, waaraan de beste 150 renners van Nederland deelnemen. Hierdoor heeft hij een uitnodiging voor Oostenrijk en één voor Noorwegen gekregen, waar hij ook gefietst heeft, maar niet zo goed kon meekomen, omdat hij de bergen niet zo goed kon beklimmen. Verder heeft hij zich nog 26 keer in de prijzen gefietst.”

Door gebrek aan copy moest de redactie uiteindelijk opgeven. In het laatste nummer van januari 1974 verscheen de volgende treurige advertentie:

 

“Geheel onverwacht werd plotseling uit ons midden weggerukt, door een noodlottig gebrek aan KOPIE, ons innig geliefd en ”gelezen” clubblad

                                               BLITZ

Op de leeftijd van 15 nummers, “geliefde” leesgenoot van menige clubleden.

Roderwolde, 32 december, 73/74

De begrafenis zal plaats hebben op de eerste vrijdag van het jaar met als datum de 13e, om 13.00 uur.

Zij, die de laatste eer wensen te bewijzen worden op bovengenoemde datum verwacht op de vuilstortplaats te Roden. Na de plechtigheid is er in het K.I. hokje achter op de Rowolmerdijk gelegenheid om te condoleren en tevens een paar flinke borrels achterover te slaan.

                        Rust zacht

 

In de laatste tekst van de laatste uitgave constateert de redactie dat BLITZ niet meer zal verschijnen ”bij gebrek aan opvolgers en moed

                    Om door te gaan, zoals het moet.”

De jonge leden van de rebellenclub zijn, voorzover wij weten, uitgegroeid tot mondige en volwassen leden van onze maatschappij.

AvD