Berigt 31 – het archief Veldhuis

 

De afgelopen maanden ontvingen we enkele mooie stukken voor ons archief. Van Bert de Rouw kregen we het boek over Velden, dat na de oorlog door evacués is geschreven over hun verblijf in het noorden. Bert krijgt nog steeds bezoek van een Veldense familie die tijdens de laatste oorlogsmaanden ingekwartierd was bij de familie Deknatel op Sandebuur in het huis waar de familie de Rouw sinds enkele jaren woont. In deze periode verbleven twee oudere jongens bij Deknatel, waarvan er dus nog steeds één  vrij regelmatig in Roderwolde komt. Misschien ontvangen we van hem nog eens zijn herinneringen aan deze bijzondere periode.

Na het overlijden van Luut Veldhuis ontvingen we een doos vol papieren van Luut en zijn familie. Prachtige oude fotootjes, oude programmaboekjes van de Toneelvereniging, waterschapspapieren van zijn vader en natuurlijk de vele oorlogsdocumenten. We zijn Rika en Tineke zeer dankbaar dat ze bij het opruimen van het ouderlijk huis aan het Archief hebben gedacht, zodat veel waardevolle documenten bewaard kunnen worden.

We citeren hierbij een fragment uit een brief van Jan Veldhuis die hij op 21 januari 1945 aan zijn zoon  Luut schreef in het werkkamp in Schwarzburg:

“Hier is van de week in Roderwolde anders heel wat meer vertier gekomen. Er zijn een goeie 100 evacués (vluchtelingen uit Limburg) gekomen. Er zijn bijna geen huisgezinnen meer die niet één of meer gekregen hebben. (Bij Veldhuis niet want daar hadden ze niet genoeg slaapplaatsen, red.) Sommigen hebben niets bij zich als wat ze aan hebben en dan ook niet alle even schoon. Maar je moet ook niet vragen hoe ze er de laatste tijd langs gekomen zijn. Het zijn anders meest nette boerenmensen en nog al grote families. Roel Aukema’s hebben een paar ouders met 2 kinderen van 2 en 5 jaar en daar zijn er ook 2 van bij Sundermans van 6 en 7 jaar, en 2 bij Piek van 8 en 9 jaar en 1 bij Joeke van 10 jaar. Er zijn ook een paar ouders bij Marten van der Heide waarvan een meisje van 19 j. bij Oosterhof, 2 jongens van 10 en 12 bij van Zanten  en 2 oudere jongens bij Deknatel.”

Veldhuis gaat in zijn brief heel Roderwolde langs en noemt alle gezinnen met het aantal logés en verzucht tenslotte: ” Ja, dat valt niet mee als je zoo je boeltje moet achterlaten. Er zijn er wel flinke boeren bij en wat zullen ze straks weervinden?” De brief was kennelijk zo lang onderweg dat het antwoord  in de chaos van de laatste oorlogsmaanden in Duitsland verloren is gegaan. Luut vertrok met zijn maten begin april uit het kamp in Schwarzburg.

 

-------------

 

De afgelopen maand is de werkgroep Begraafplaats gestart. Jannes Bathoorn, Jan Epema en Dirk van Hell zullen regelmatig op het kerkhof bezig zijn om een inventarisatie te maken.  Met behulp van oude registers en moderne methoden hopen ze op den duur een volledig overzicht te kunnen presenteren.

 

Op 2 juni a.s. zal de nieuwe Clockeslagh verschijnen: De Van Zantens van Sandebuur. De presentatie vindt plaats in het Dorpshuis om 16.00 uur. In samenwerking met Roeli van Zanten worden in deze Clockeslagh twee boerderijen, Sandebuur 9 en 10, uitgebreid beschreven. Zoals alle oude huizen op Sandebuur hebben nr. 9 en 10 een rijke bewoningsgeschiedenis, waarvan veel bewaard is gebleven. Beide aspecten komen aan de orde: de geschiedenis van vroeger en het leven in een kleine agrarische gemeenschap in de ‘moderne’ 20e eeuw.

 

(AvD)