Berigt 47: Ik bin de post

 

In het vorige nummer van de Wolmer stond een klein overzicht van het lopende Peter van der Velde-jaar. Dit was een onderdeel van een bericht dat gericht was aan scholen in onze gemeente en het opende met een klein zesregelig stukje “Ik bin de Post”.

Misschien hebben enkele lezers zich daarbij afgevraagd: “Is dat nu één van die veelgeprezen gedichten van Peter van der Velde?” Nou, nee…

 

We gaan even terug naar 1971. De basisschool bestond 100 jaar en er werd natuurlijk een groot schoolfeest georganiseerd. Ook was besloten om af te sluiten met een eigen avondvullende revue, helemaal in het Drents. Dat was in Roderwolde nog niet vertoond en het werd op een haar na ook niet vertoond: één van de beide beoogde schijvers viel uit en Peter van der Velde nam op zich om, in de korte tijd die er nog was, de revue zelf te schrijven. Dat lukte, ook al omdat enkele liedjes konden worden gebruikt uit de tijd van het Bonte Bitse Cabaret en De Bekketrekker.

 

Een groot deel van de revue speelde zich 100 jaar geleden af en ging over de tijd van de oude school en de plannen voor een nieuwe school. Een belangrijke rol in die scenes was weggelegd voor een zingende postbode, die zich zelf, of begeleid door een koortje, steeds meldde met het korte lied “Ik bin de post”. Andere liedjes uit deze revue waren onder meer: “Meester zien vrouw is zeik”, “Wai binnen notaobel”, “Rowolmer die zullen er blieven”, “Op Ronermaark”, “Die olle schoul”, “Op lienkoukkisten” en “Noordenveld”.

 

 

Op de foto: “meester en juffrouw” Van der Velde zingen een lied. Verder zitten op het toneel aan de ene tafel van links naar rechts onder andere Harm Koopman, Geesje Koopman-Hut, Jan Datema en aan de andere tafel o.a. Lambert Venekamp.

 

Om de kosten te drukken was er geen feesttent gehuurd, maar werd de revue gehouden in de (niet meer bestaande) vrachtwagenloods van Belga tegenover de molen, die met veel inspanning schoon en vetvrij was gemaakt. Meer dan 30 medewerkers stonden op het podium met een toneelrol of als zanger, en achter de schermen regelden de beide Luten hun zaken: Luut Veldhuis bediende geluid en licht en Luut Hoff had de regie.

De avond werd een daverend succes en het “Rowolmer, die zullen er blieven” galmde nog tijden door de straten.

 

In het archief blijkt een “feest”-map aanwezig te zijn. Hierin is onder andere het programma opgenomen voor het jubileumfeest van Woldbloem in 1961, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan. Wat blijkt nu? Zoals we vorige maand al berichtten, was de organisatie van de revue voor het schoolfeest van 1971 in tijdnood geraakt. Door de beide programma’s te vergelijken zien we dat enkele onderdelen uit 1961 terugkeren in 1971. Bij de opening van het Dorpshuis in 1972 werd voor die feestavond weer geput uit het materiaal van 1971. “Recyclen” kunnen we dat noemen…

 

Terug naar het feest van 1971. Hier en daar staan in een programma-overzicht de namen van de spelers vermeld bij enkele scènes: de rol van postbode werd inderdaad vertolkt door Lambert Venekamp. Klaas Smit had ook een grote rol als meester Hansen en in het lied van de Notaobelen hoorde men het drietal Heiko Lesterhuis, Klaas Smit en Lambert Venekamp (met hoge hoeden op) hun kijk op de wereld geven.

Burgemeester Riemersma was na afloop vol lof over het gebodene en vond dat het geheel niet zou misstaan in de Groninger Schouwburg. Na afloop van de voorstelling was hij nog geruime tijd aanwezig!

 

In de revue werd duidelijk gemaakt dat de plannen voor de bouw van de school niet soepel verliepen. Hoe de school er in 1971 van binnen uitzag, zullen veel lezers nog wel weten. Bij de bouw in 1871 moet het echter een heel ander gezicht zijn geweest: meester Hansen (waar de Hansenkamp naar vernoemd is) was in die jaren de enige schoolmeester en moest in 1871 maar liefst 67 kinderen onderwijs geven. De Onderwijswet van 1878 eiste echter dat bij meer dan 30 schoolgaande kinderen er minstens twee onderwijzers aangesteld dienden te zijn. Dat betekende dus ook minstens twee lokalen. De benodigde verbouwing was vast niet te duur: er kwam gewoon een muur midden in het grote lokaal.

In de dertiger jaren van de vorige eeuw is de school weer fors verbouwd en kreeg in grote trekken haar huidige aanzien. Het was toen de enige school in de gemeente Roden met centrale verwarming! De laatste grote verbouwing om de schoolfunctie op te krikken naar de eisen van de tijd was in 1969.

 

 

Op deze foto staan het onderwijzend personeel en de oudercommissie die zich op 22 mei 1971 achter de receptietafel opstelden.

Boven (van links naar rechts): meester Peter van der Velde, Jannes Bolhuis, meester Heiko Lesterhuis, Anne ter Steege en Henk Middendorp.

Onder: Alke van der Velde-van Calker, Dinie Ploeg-Vogelzang, Stientje Hagenauw-Scholtens, Annie Heuker-Scheepstra, juf Hanneke de Vries en Renske Lesterhuis.

WvdV