Berigt 48: het boek Rowol Toendertied

 

In 1989 werd uitbundig gevierd dat Roderwolde 850 jaar bestond, dat wil zeggen dat de kerk 850 jaar eerder voor het eerst in een officieel document werd genoemd.

In 2019 kunnen we dus stilstaan bij “Rowol-880”. Dat is in elk geval een mooie aanleiding om een jaar lang stukjes te publiceren uit het onvolprezen boek “Rowol Toendertied” dat in 1989 verscheen. Veel lezers zullen het boek in de kast hebben staan, maar voor veel anderen zullen de stukjes een eerste kennismaking zijn met de verhalen en overzichten die toen gebundeld werden.

 

Waarom verscheen dit boek? Het voorwoord was duidelijk:

- "Zou er niet eens een boek geschreven kunnen worden over Roderwolde en omgeving? Een boek waarin allerlei oude verhalen werden opgetekend en waarin beschreven werd hoe het hier vroeger was?" Dat was een vraag die op een vergadering van de "Vereniging voor Dorpsbelangen voor Roderwolde, Foxwolde, Sandebuur en Matsloot" in 1985 gesteld werd. Er werd een speciale commissie gevormd, die zich met het verzamelen van de stof zou bezighouden, waarna de redactie van het boek zou worden opgedragen aan twee personen. Aanvankelijk wilde de commissie zich beperken tot de tijd na 1884, het jaar waarin Roderwolde door de aanleg van een klinkerweg met de buitenwereld werd verbonden. Er waren echter zoveel interessante dingen van voor die tijd, zoals de bouw van de molen "Woldzigt", het verplaatsen van de kerk enz., dat uiteindelijk het boek een overzicht geeft van de tijd na 1800, met hier en daar een uitschieter naar nog vroegere tijden.

Veel, vooral oudere inwoners van het dorp werden ondervraagd, veel werd nageplozen in oude archiefstukken, in oude kranten en in boeken. Een massa gegevens werd zo verzameld. De commissie heeft getracht uit al dat materiaal een boek samen te stellen, dat, naar zij hoopt, interessant zal zijn voor alle inwoners van deze omgeving. -

 

De commissie bestond uit Jantje Braams-van der Schans, Grietje Cremer-Scheepstra, Jan Datema, Jannie Idema-van Zanten, Corry Smit-Sunderman, Luut Veldhuis, Ada van Dijk-van Eerden en Peter van der Velde, waarbij de beide laatsten de redactie vormden. Het kwam daarbij goed van pas dat Peter van der Velde in 1978 mede-oprichter van de Historische Vereniging Roon was en al veel informatie over Roderwolde bezat. Ook was over de historie natuurlijk wel meer geschreven, zoals in de geschriften van Floris Aukema, Jan Hagenauw en Hans Michel, maar dat werd allemaal toch eerst eens goed tegen het licht gehouden.

Eigenlijk was het de bedoeling geweest om enkele jaren in alle rust te werken om daarna met een flink boekwerk voor de dag te komen. Toen echter de plannen voor het feest van 1989 concreet werden, was dat een uitgelezen gelegenheid voor de presentatie en nam de druk flink toe. Maar het zou prima voor elkaar komen!

WvdV