Berigt 67: voet- en fietsbruggen over het Peizerdiep

In het begin van de twintigste eeuw wilden mensen meer en sneller reizen. Zo kwamen er in 1909  voorstellen voor aanleg van een traject voor een tramlijn van Drachten via Leek en Roden naar Groningen (de "Drachtster Tram"). Voor woon-werkverkeer en recreatie werd er steeds meer gefietst: in 1912 had een op de 10 Nederlanders een fiets. De goedkoopste fiets kostte toen zo'n zestig gulden, dat was meer dan een maand werken voor een geschoolde arbeider.
110 jaar geleden vond men ook dat het tijd werd voor een kortere en vooral snellere verbinding van Roderwolde met Groningen. Een heuse commissie zette zich in voor de aanleg van een fietspad over het Peizerdiep, zo lezen we in de Provinciale Drentsche en Asser Courant van 25 januari 1910 :



Vanzelfsprekend klopte men voor de financiering aan bij de gemeente Roden, maar daar had men weinig trek om bij het verre Roderwolde hieraan geld te besteden. In de besluitenlijst van de gemeenteraad valt te lezen:



En daarna belandde het plan in een diepe la.

Wie tegenwoordig via de Roderwolderdijk naar Peizermade fietst, denkt vast dat het fietspad en de noordelijke fietsbrug te danken zijn aan de inrichting van de Onlanden. Wat de kosten betreft is dat vast zo, maar ook hiervoor bestond het idee al veel langer. In het Nieuwsblad van het Noorden van 8 februari 1937 staat een stukje over het mogelijk doortrekken van een bestaand pad vanuit het Stadspark met een oversteek over de Peizerweg, langs de Onlandsedijk naar het Leekstermeer.
De journalist overdrijft wel een beetje in zijn stukje, want sinds de aanleg van de verharde straatweg Roderwolde-Vierverlaten in 1932 was Roderwolde natuurlijk niet echt geisoleerd meer.



Plannen waren er dus altijd. Het zou echter tot 1974 duren voor de fietsbrug over het Peizerdiep naar Peizerwold er kwam.  Ruim 36 jaar lag deze er probleemloos, tot de overhaaste sluiting in 2011 wegens algehele krakkemikkigheid (waar maar heel weinigen iets van hadden gemerkt). Gelukkig was het duidelijk dat we niet zonder deze verbinding konden en kwam er vlot een nieuwe brug, enkele tientallen meters noordelijker dan eerst. Jammer genoeg bleef de aansluiting van het fietspad met de Groningerweg nog steeds via de gevaarlijke oversteek bij het tolhuis lopen, tot daar uiteindelijk in 2019 een fietstunnel werd aangelegd.

WvdV