Berigt 8 – het geschil over onderhoud van de Kerksloot

 

Afgelopen winter hebben inwoners van Roderwolde en omgeving de gelegenheid gehad om hun licht te laten schijnen over de herinrichting van de Hooiweg. In het Rode Hert hebben ongeveer veertig mensen hartstochtelijk gedebatteerd over sluipverkeer, natuur en waterberging. Uiteindelijk kwam een voorlopig plan uit de bus waarbij het stuk van de Hooiweg tussen de Matsloot en de afslag naar Sandebuur behoorlijk zal worden veranderd.

Een aantal aanwezigen was van mening dat de aanleg van een nieuw fietspad bij zal dragen aan de veiligheid van fietsende weggebruikers. Het beoogde fietspad zou aan de westkant van de weg komen te leggen boven de gedempte sloot die daar langs loopt.

Deze sloot heet de Kerksloot en hoort, evenals de Harm Barteldswijk, tot de oudste sloten van Roderwolde. Oud betekent in dit verband echt oud: deze sloten zijn omstreeks 1100 gegraven om de mensen uit het noordelijk gebied de gelegenheid te geven naar de oude kerk te reizen. In de Middeleeuwen was vervoer over land in het ruige veen- en veldgebied onmogelijk. De mensen van de Hoge Made, de Matsloot en het Hoogheem waren aangewezen op deze sloten en voerden met kleine eigen bootjes naar Roderwolde voor hun wekelijkse kerkgang. De doden werden door hun familie over water naar het kerkhof gebracht voor hun laatste rustplaats. Maar ook het vervoer van hooi en andere vrachten vond plaats via de Kerksloot en de Harm Barteldswijk.

Dat betekende dat deze sloten jaarlijks geschoond moesten worden. Daar is menig proces over gevoerd: de mensen van het laaggelegen Mathuisen waren niet van plan om mee te betalen en mee te werken aan waterwegen die het water van de hoger gelegen gronden afvoerden. Ook was men het regelmatig oneens over het eigendomsrecht. Soms droeg de Kerksloot de naam van de bewoner van de Enumahoeve, andere keren werd de naam Barteldswijk gebruikt. De Kerksloot was in ieder geval geschikter voor scheepvaart dan de huidige H. Barteldswijk. Al in de 17e eeuw klaagde men steen en been over het grote aantal stobben die de doorvaart van de wijk belemmerden. Tot in de 20e eeuw trokken mensen bij hoge waterstanden over sloten naar het dorp om boodschappen te doen of familie op te zoeken.

Er zijn in de loop der eeuwen talloze twistpunten geweest over de naam en het gebruik van de Kerksloot. Een eventueel dempen van een groot gedeelte van deze belangrijke watergang is echter nooit eerder aan de orde geweest. Er wordt tegenwoordig veel gesproken over het in standhouden van oude cultuurwaarden. Misschien is er voor het fietsprobleem van de Hooiweg een andere oplossing te bedenken.

AvD