Berigt-95: nog eens 1 april 1966
1 april ligt net weer achter ons. De eerste april verbinden wij in Nederland vaak aan de verovering van Den Briel in 1572 door de watergeuzen op de Spanjaarden. Toch is deze datum voor het maken van grappen al veel ouder, in elk geval van voor 1508.
In Berigt-41 uit 2017 kon u lezen over een 1 aprilgrap in De Schoolkrant uit 1966. Ondertussen kunnen we u hierover wat meer vertellen.
Eerst: de kop van de gestencilde "De Schoolkrant". Kerk, school en molen stonden bovenaan. De gebruikte inkt was altijd zwart, alleen in de zomervakantie werd de stencilmachine goed schoongemaakt en kwam er tijdelijk groene inkt in, om zo een jaarvoorraad kleurige "koppen" te hebben.
Dan de aprilgrap. In 1966 waren er besprekingen om de gemeente Roden eigenaar te laten worden van de molen. Groot was dan ook de verbazing op het gemeentehuis toen De Schoolkrant meldde dat de zaak al voor elkaar was en dat molenmaker Dijk op die aprildag hulp van 30 sterke Rowolmer nodig had. Uiteindelijk trapte niemand in de grap.
Toch had de aangekondigde reparatie best gekund. In de tijd dat er nog geen hoogwerkers bestonden, moest er menskracht worden ingeschakeld voor grotere werkzaamheden. Zo was dit in oktober 1925 nodig om de lange spruit te vervangen. (De molen heeft ook een korte spruit, die ligt aan de achterkant van de kap.)
Ook waren de roeden, de basis van het wiekenkruis, al eens vervangen.Mogelijk gebeurde dat even na de Tweede Wereldoorlog. In Rowol Toendertied treft u daarvan een foto aan op pagina 123:
Molenmaker Dijk was een bekende naam in die tijd. Hij verzorgde ook de restauratie in 1959, waarvan op YouTube nog een leuk filmpje staat. Kijk hiervoor op onze website bij de rubriek Video.
Helaas bleek in de jaren daarna dat er nog veel meer te herstellen was.
Na heel wat grotere en kleinere reparaties staat de molen er gelukkig nog steeds netjes bij. Reden voorPostNL om Woldzigt in 2013 op te nemen in een postzegelvelletje met 10 fraaie Nederlandse molens. Woldzigt staat rechtsonder; de blauwe achtergrond moet de invallende duisternis voorstellen.
Dan nog even iets aardigs. In 1963 gebruikte de vereniging "De Hollandsche Molen" twee verschillende afstempelingen voor hun uitgaande post. U ziet ze hieronder.
Eentje is maar kort in gebruik geweest. Molenkenners: welke en waarom?
WvdV