(School)feesten van vroeger - deel 11

 

1916: midden in de Eerste Wereldoorlog ging het schoolfeest gewoon door, zo lezen we in het Nieuwsblad van het Noorden van 6 september. Nederland was neutraal en in het rustige Roderwolde waren de Europese problemen ver weg. Als extra activiteit organiseerde Hoff een harddraverij, maar wie niet had meebetaald aan het feest, mocht niet meedoen!

 

 

 

Harddraverijen met het paard "onder den man", dus niet aangespannen, waren erg populair. In de tijd ongeveer tussen 1860 en 1940 werden ze in dorpen soms jaarlijks gehouden, met vaak fraaie prijzen. In ons Berigt-56 hebt u hierover meer kunnen lezen.

 

Ook de schoolreisjes gingen door, al waren de reizen niet al te ver. Het moest vanzelfsprekend wel betaalbaar blijven. Hier volgt uit een notulenschriftje van de lagere school uit 1918 het overzicht van het reisje, opgetekend door meester Cremer, die sinds 1916 hoofd van de school was:

“1918. Schoolreisje naar de Leek.

Met het oog op de tijdsomstandigheden is door ons, Mej. Scheepstra en ondergeteekende, besloten, ’t schoolreisje op bescheiden schaal uit te voeren, zonder collecte, zooals andere jaren en het benodigde te betalen van het inleggeld, aan te vullen met een bedrag uit het schoolreisje-fonds. Vervoermiddel: versierde wagens."

De totale uitgaven van die dag bedroegen f 72,17, de inkomsten waren f 35,45, het verschil werd dus door het fonds bijgepast.

Juf Scheepstra stond van 1915-1921 hier voor de klas, toen de school nog steeds een "tweemansschool" was. Zij werd opgevolgd door de bij ons veel meer bekende juffrouw Van Balsvoort.

 

Van om en nabij 1916 (het jaar is jammer genoeg niet precies bekend) hebben we een mooie foto van "Roderwolde I", met daarop 38 schoolkinderen. Ze zien er netjes, maar niet erg feestelijk uit. Een lachje kan er niet af.

Gelukkig is Jannie Buring er in geslaagd om de namen van deze jeugd uit Roderwolde en Foxwolde boven tafel te krijgen.

Bovenste rij van links naar rechts: Wilmien Hoff, Roelfien Ploeg, Hennie Meijer, Trientje Meijer, Roelie Hoff, Baaike Poelstra, Derkien Baving, Hindrikje Faber.

Daarvoor: juffrouw Scheepstra, Geesje Busscher, Annechien van Zanten, Jantje Ekhart, Eiske Faber, Jantje Hagenauw, Grada Baving, Grietje Busscher, Henderkien Luinge, meester Cremer.

Middelste rij: Antje Brink, Hendrik Meijer, Arend van der Veen, Hillechien Bakker, Janna Hagenauw, Roelfien van Zanten, Henderkien Poelstra.

Daarvoor: Tjebbel van der Velde, Mans Kok, Harm Busscher, Hans Ploeg, Pieter Scheepstra, Jan Luinge, Mans Brink.

Voorste rij: Hielke Rademaker, Hilbrand Brink, Albertus van Zanten, Wemeltje Kok, Geert Luinge, Geert Huiting, Berend Luinge, Lambert Venekamp.

 

 

Een aantal van deze kinderen komen we een paar jaar later weer tegen als spelers bij ISLOK, de korfbalvereniging die begin jaren twintig in Foxwolde heeft bestaan. Op het Berigt dat daarover zal verschijnen moet u echter nog een tijdje wachten.

WvdV