(School)feesten van vroeger - deel 12

 

In het jaar 1919 zou er normaal gesproken een schoolfeest georganiseerd moeten zijn. Jammer genoeg is hierover niets te vinden, dus het is mogelijk dat het dat jaar door omstandigheden overgeslagen is.

Misschien was het daarom dat men in Roderwolde besloot om na 1920 aan de school een oudercommissie in te stellen. Deze vormde de schakel tussen de ouders en het onderwijzend personeel, maar ook tussen de ouders en het gemeentebestuur. Meestal bleef het werk van deze commissie echter beperkt tot het organiseren van de buitenschoolse activiteiten, zoals de schoolfeesten, de schoolreisjes, het sinterklaasfeest en de ijswedstrijden.

In 1922 was er in elk geval weer feest. Volgens het Nieuwsblad van het Noorden van 1 augustus 1922 ging het om het jaarlijkse volksfeest, maar voor de jeugd was er vast genoeg te doen:

 

 

1923 was een bijzonder jaar, want koningin Wilhelmina vierde haar 25-jarig regeringsjubileum. Hoewel er in de omgeving veel werd georganiseerd (veel sporttoernooien) zijn er geen verslagen van feestelijke activiteiten in Roderwolde.

Het jaar erop was ook geen schoolfeestjaar, maar er was wel weer een volksfeest bij café Hoff. Wat zouden die “verschillende amusementsgelegenheden” zijn geweest waar men “tot laat in den avond” van genoot?

 

 

Zeker is, dat in er 1925 wel een echt schoolfeest was. Meester Cremer werd in dit jaar bijgestaan door juffrouw Schaap, de dochter van meester Schaap uit Roden.

En een draaimolen hoorde er natuurlijk bij:

 

 

Het was een uitgebreid feest, want zowel op vrijdag als op zaterdag was er van alles te doen. Hoff moet op een behoorlijke avondomzet hebben gerekend, want van de inleg voor de spelen werd hij vast niet rijk.

Grappig is dat de jongens gingen zaklopen en dat de meisjes alleen mee konden doen aan de stoelendans. Of ze wel zo blij waren met het te winnen “kunstvoorwerp”? Ze hebben er in elk geval vast niet minder hun best voor gedaan!

 

WvdV