(School)feesten van vroeger - deel 13

 

In 1928 zou normaal gesproken weer het driejaarlijks schoolfeest moeten zijn gehouden. Er is hier echter niets over te vinden, dus het is vast niet doorgegaan.

Misschien had men het te druk om alles voor te bereiden. De onderwijswet van 1878 bepaalde dat scholen met meer dan 70 kinderen drie onderwijzers moesten hebben en daardoor was de school vanaf 1924 een "driemansschool". Het personeel veranderde regelmatig: Hoofd Der School Cremer werd niet meer bijgestaan door juffrouw Van Balsvoort (naar Roden vertrokken) en daarna juffrouw Schaap (zij trouwde met de bekende Drent Jan Naarding); nu waren er meester Vink (1924-1930) en juf Kuipers (1927-1938). Verder verdween in 1928 de vaste "helpster". De verordening was duidelijk over de status van vrouwen. Trouwen? Dan ontslag! En dat zou in het onderwijs nog lang zo blijven….

 

 

Veel lezers zal niet meteen te binnen schieten wat "vak k" inhield.  Wie de akte k had behaald, mocht les geven in de zogenaamde nuttige handwerken voor meisjes. Van kousen breien, stoppen en mazen, haken en borduren tot aan patroontekenen en het naaien van hemden en broeken toe.

 

Het schoolfeest werd samen met een dorpsfeest gehouden en dat gebeurde dan in de buurt van het café. Maar ook over een dorpsfeest in 1928 is niets terug te vinden. Het kan zijn dat de familie Hoff dat jaar al genoeg feestelijkheden aan het hoofd had:

 

 

In 1929 werd het dorpsfeest wel weer gehouden. Blijkbaar waren de eerder bij de jeugd te winnen kunstvoorwerpen in de smaak gevallen, want dat waren ook nu hoofdprijzen. Wat zouden het geweest zijn?

 

WvdV