(School)feesten van vroeger - deel 14

 

Het programma voor het volksfeest was eigenlijk maar saai, elk jaar waren er dezelfde rubrieken. Dat gold ook lange tijd voor het schoolfeest: altijd een draaimolen. In 1931 plaatste meester Cremer een advertentie voor iets nieuws: een poppenkast! Misschien was dit voordeliger dan een draaimolen en het was tenslotte crisistijd.

 

 

Het was de bedoeling om er iets moois van te maken, met zelfs een echte optocht waaraan veel zorg werd besteed. Helaas viel deze dag in het water, maar de Rowolmer jeugd bleek gelukkig niet van zout:

 

 

Nog steeds werd het schoolfeest aan het eind de zomer gehouden, net als het jaarlijkse dorpsfeest. Over dat feest in 1932 weten we dat de te winnen prijzen de gebruikelijke kunstvoorwerpen waren, maar gelukkig werd alles volgens het verslag "opgeluisterd door prachtige muziek" !

 

Naast deze feesten waren er natuurlijk de jaarlijkse schoolreisjes en dat waren ook hele gebeurtenissen. Het huren van een autobus voor het vervoer was al een paar jaar normaal en er waren verschillende aanbieders. Zonder een collecte in het dorp was er geen geld, maar ook met die inkomsten was het een kwestie van zorgvuldig de prijzen vergelijken. De oudercommissie vond het niet eenvoudig:

 

"Vergadering van de Oudercommissie en personeel in de school te Roderwolde op 14 Juli 1933 ’s avonds 7 uur.

De voorzitter opent de vergadering en heet allen welkom en constateert dat deze vergadering ten doel heeft het bespreken van het jaarlijks schoolreisje voor de leerlingen der school. Verschillende plannen worden in bespreking gebracht o.a. naar Schiermonnikoog en een reisje over Oranjewoud naar Giethoorn. Naar Schiermonnikoog heeft nogal bezwaren wegens de hoog kosten en misschien niet algemeene deelname. Het reisje naar Giethoorn vind nogal bijval en de heer Bijsma wil dat dan ook maar direct vaststellen. Besloten word om beide plannen nog eerst aan te houden en naar de kosten van Autobussen bij Veninga en anderen te informeren.

Door de kinderen zal met een lijst worden gecollecteert om de noodige financien bijeen te krijgen waarna spoeden weer een vergadering zal worden gehouden. Nog word besloten om met de kleinste kinderen dit jaar niet naar Norg maar Paterswolde te gaan en de kinderen boven 10 jaar die nog niet in de 4e klas zijn met de grooteren te laten meegaan. Als datum word voorloopig gesteld kleinen 26 Juli groten 28 Juli.

Sluiting

 

Vergadering op 24 Juli 1933 ’s avonds 7 uur in de school. Alle leden en personeel aanwezig.

De heer Cremer brengt verslag uit over de onderhandelingen met de Autobus ondernemers. De Paterwoldsche tram vraagt fl. 72 de Gado fl. 75 en de heer Veninga fl. 40, zoodat de laatste dan ook direct is aangenomen voor het reisje naar Giethoorn en naar Paterswolde met de kleinen voor fl. 10 vrij van tol.

Hierna word een begrooting van de kosten opgemaakt en de uren van vertrek vast gesteld waarna de vergadering word gesloten. "

 

Nog steeds werd op sommige wegstukken, zoals bij Peizerpol, tol geheven. Of de schoolbus had ontheffing, of de chauffeur kende een slimme route om "vrij van tol" te zijn.

WvdV