(School)feesten van vroeger - deel 15

 

1934 was een feestelijk jaar voor Roderwolde: de "nieuwe straatweg" Roderwolde-Vierverlaten was klaar en dat moest gevierd worden. Een mooie gelegenheid natuurlijk om het te combineren met het schoolfeest.

Een van de taken van de oudercommissie was al lange tijd het "lopen met de lijst" . Blijkbaar ging het dit keer met wat minder animo dan drie jaar eerder, want de opbrengst was nu f.240 en dat was 40 gulden minder.

 

Het feest viel vroeg dat jaar. Zo zou het aanvankelijk op 27 juli worden gehouden, maar met het oog op het korenmaaien vond men het beter om de datum te vervroegen. Twee weken eerder was ook lastig, want dan kon het hooien in de problemen komen. De belangen van landbouw en veeteelt waren toen nog doorslaggevend.

Verder was het aantal feesten in het begin van de maand beperkt door het overlijden van prins Hendrik op 3 juli.

 

Er was wel het een en ander om te overleggen, zo lezen we in de notulen van de oudercommissie. Ook de optocht moest goed geregeld worden.

"De heer Cremer heeft aan Meier geschreven maar nog geen bericht terug ontvangen over de Draaimolen. Ook is er een aanbieding van Seggers. Zoo er niet spoedig bericht komt zal er een advertentie geplaatst worden voor een Draaimolen en Poppekast of Goochelaar. De potten voor melk en chocolade koken zullen zo mogelijk geleverd worden door Aukema en W. Ipema.

Daarna word de lijst der schenksters opgenomen.

Als Kinderspelen zullen worden gehouden. Groote Jongens: Maak dat je de bus haalt. Jongens 9-10: Koekhappen. Jongens 7-8: Falhoutrapen (of Talhoutrapen).

Groote Meisjes: Maak dat je de trein haalt. Meisjes 9-10: Wasch ophangen. Meisjes 7-8: Staartplakken

1e klas hardlopen.

Vervolgens worden de keurmeesters ingedeeld en besloten de optocht te houden naar Foxwolde en door Roderwolde langs de nieuwe weg en achterste weg weer terug, hierna sluiting."

 

De dag na het schoolfeest was het dorpsfeest en Hoff kondigde met een advertentie de activiteiten aan. Het zaklopen voor jongens stond dit maal niet meer op het programma. Te weinig liefhebbers de vorige keer?

 

 

Er waren voor de schooljeugd nieuwe activiteiten; het gekostumeerde "Maak dat je de bus haalt" moet een mooi gezicht zijn geweest door de "kleurige clown-pakken":

 

 

WvdV