(School)feesten van vroeger - deel 3

 

Uit de voorgaande stukjes over 1882 en 1883 bleek al dat de oudste feesten bedoeld waren om het (niet verplichte) schoolbezoek van kinderen te stimuleren. Ook in 1884 werden trouwe bollebozen daarvoor met prijsjes beloond. De Provinciale Drentsche en Asser Courant van 26 augustus 1884 geeft een verslag van deze feestelijke dag.

Elk jaar zo'n feest vond men trouwens toch wat veel van het goede. Wat later viel het besluit om er een driejaarlijkse gebeurtenis van te maken.

 

 

Roderwolde, 23 Augustus.

Wie gisteren door het landelijk dorpje Roderwolde gekomen is, zal daar voorzeker eene ongewone drukte hebben opgemerkt. Door de zorg van eenige ingezetenen was der schooljeugd een feest bereid. Kort na den middag stroomde het jonge volkje schoolwaarts; thans echter gingen zij niet in de school, maar daarvoor, waar een nette feesttent, overschaduwd door linden, hun eene benijdenswaardige plaats aanbood. Dat de ouderen ook hunne haardsteden verlieten, om te deelen in 't genot, dat hunne kinderen smaakten, spreekt wel vanzelf.

Om één uur nam het feest een aanvang, met het zingen van een gepast feestliedje. Ontlokte reeds dat lied een glimlach op het gelaat der kinderen, hoe straalden die jeugdige aangezichten van vreugde, toen hun kort daarna door vlugge bedienden koek en chocola werd toegediend. Na deze opwekking maakten de onderwijzers met hunne leerlingen eene wandeling door het dorp. Nadat zij welgemoed dit tochtje hadden gedaan, kon jong en oud zich verlustigen in het gezicht van een statig rijzenden luchtballon. Een luid "hoera" klonk door het luchtruim, wat wel als bewijs kon dienen, dat de verzamelde menigte den luchtreiziger eene gelukkige luchtvaart en een behouden landing toewenschte. "Als met die luchtballon ook eens personen, in een scheepje, mede opwaarts rezen", zoo hoorde berichtgever iemand spreken, "wat zouden die mooi de bedrijvige wereld verkleind kunnen bezien."

Inmiddels begon de zon nabij de westerkimmen te komen, en begreep de commissie tot het slot te moeten overgaan. De tombola zette de kroon op het feest der kleinen. De kinderen, intusschen nogmaals flink onthaald, kregen tot aandenken ieder een prijs, en zij, die getrouw ter school hadden gegaan, nog een extra prijs bovendien. Alle eer aan de feestcommissie die dit feest zoo schoon georganiseerd en aan allen die daartoe hebben bijgedragen en geholpen. Dat dit feest de gelukkige voorganger van meer dergelijke moge zijn!

 

Wij kennen het schoolplein als een betegelde vlakte, maar hier is nog sprake van een plek vóór de school met "een nette feesttent, overschaduwd door linden". Wanneer zouden die verdwenen zijn?

 

Van die luchtballon moet u zich geen overdreven voorstelling maken: het was toen een papieren ballon van ongeveer een meter in doorsnede. Deze werd met warme lucht gevuld en opgelaten.

(Het verslag van deze dag is ook te lezen in het boek Rowol - Toendertied.)