(School)feesten van vroeger - deel 4
Waarschijnlijk is er in 1887 wel een schoolfeest georganiseerd, maar daarvan is niets terug te vinden. Pas drie jaar later duikt er in de welbekende Provinciale Drentsche en Asser Courant een aankondiging en een verslag op.
De zomer van 1890 was blijkbaar niet al te best, zo begrijpen we uit dit artikel van 30 juli. De reis ging naar Nienoord, toen nog bewoond door de rijkste man van de provincie Groningen, jonkheer Van Panhuys, die later tragisch in het Hoendiep zou verdrinken.
Maar gelukkig bleek het weer op de feestelijke dag mee te vallen. Het bloemrijke verslag is zo te lezen door een van de ouders geschreven.
Het schoolbezoek was in de afgelopen jaren verbeterd en een prijs van een gulden voor de echte leergierigen was in die tijd vast iets moois. Er is daarvoor in het dorp hoogstwaarschijnlijk gecollecteerd onder aanvoering van "den heer Hansen, h.d.s.", het hoofd der school Jannes Hansen die er in Roderwolde ondertussen al 28 dienstjaren op had zitten.
Roderwolde, 1 Aug.
Evenals de Grieken hunne olympische spelen hadden na het einde van elke olympiade, zoo ook hebben wij ze hier, met dit verschil, dat eene olympiade bij ons drie in plaats van vier jaren duurt. Heden dan viert ons geheele dorp zijn derde olympiade, m. a. w. wil dit zeggen zijn derde feest. Een feestdag, in den volsten zin van het woord, zoo mogen we hem gerust noemen, want het geldt niets meer en minder dan een schoolfeest, en we weten allen, waar het gelaat onzer kinderen schittert van vreugde en genot, daar hebben wij ouders dubbel genoegen. En ge hadt hedenmorgen hun gelaat moeten zien, toen ze op met groen en bloemen versierde wagens gezeten, hun tochtje naar Midwolde met de "Nienoord" ondernamen. Op een twintigtal wagens trokken de kleinen, de onderwijzers en feestcommissie, met muziek voorop, naar het logement van den heer Smit. Na hier geruimen tijd gespeeld te hebben, afgewisseld door het drinken van melk en het veroberen van koek en andere versnaperingen, nam men den terugweg weder aan, zoodat men te half drie ongeveer weder bij de school was aangeland, waar het feest verder werd voortgezet. In volle vroolijkheid werd de dag ten einde gebracht. Doch niet alleen zou deze dag een vreugdedag voor heden wezen, hij zou ook een herinneringsdag blijven, want dank zij de milde bijdragen onzer ingezetenen, kon ieder kind deelnemen aan eene tombola, waar door ieder in de gelegenheid was een fraaie prijs mee naar huis te nemen. Ten slotte werd hun nog medegedeeld, dat wie geen enkele les had verzuimd, en dit aantal was heden 42 van de 75 leerlingen, een extra prijs zouden hebben voor getrouw schoolbezoek. Die van de hoogste afdeeling van den heer Hansen, h. d. s., geene enkele les had verzuimd, mocht naar keuze een prijs bestellen van een gulden, een van de middenste afdeeling, zonder verzuim, een prijs van 75 cent, een van de laagste afdeeling eene dito van 50 cent, terwijl kinderen van een tot en met tien lessen verzuim een minderen prijs mochten bestellen. Het spreekt van zelf, dat de leerlingen van den onderwijzer in dezelfde rechten mochten deelen. Hoogst gelukkig gingen ze naar huis.
In opgewekte stemming werd later bij den heer L. Hof, waar muziek was, en bij anderen door ouders en jonge lieden feest gevierd.
WvdV