(School)feesten van vroeger - deel 5

 

Waar de schoolfeesten na de oorlog voor de zomervakantie werden gehouden, waren de feesten vroeger juist na de drukke zomerperiode.

In 1893 werd daarbij in Roderwolde een ballon opgelaten, die niet ver van het dorp neerkwam. Het ging dan ook om een met warme lucht gevulde ballon. Heel iets anders dan de ballonnenwedstrijden uit onze tijd met de kleine, met helium gevulde ballonnetjes die flinke afstanden konden afleggen.

Wat in honderd jaar echter niet veranderde: het kaartje dat teruggestuurd moest worden. Het Nieuwsblad van het Noorden deed er verslag van:

 

 

In 1896 was het schoolfeest van een behoorlijk gehalte, met flink wat bedrijvigheid in het dorp. Zo was er een echte draaimolen, er waren flink wat spelletjes en maar liefst twee luchtballonnen:

 

 

De spelen vielen onder de noemer "volksvermakelijkheden".  Voor de jeugd waren er ontzettend veel spelletjes mogelijk, b.v. prijston knuppelen, koekhappen, het belachelijkste kostuum, harddraverij met bokken, sleutel trekken, kegel zetten, sjoelen, door een band kruipen, tafeldekken, knikkerzoeken, wasophangen, zaklopen (dat was in 1904 zelfs een Olympische sport!), ringsteken, gansrijden, enz. Zoals u ziet was niet alles echt diervriendelijk, maar volwassenen konden zich vroeger uitleven bij wedstrijdjes  katknuppelen, gansslaan en palingtrekken en dat was toch andere koek.

WvdV