(School)feesten van vroeger - deel 6

 

Het volgende schoolfeest zou normaal gesproken in het jaar 1899 vallen. In 1898 vond echter het kroningsfeest van koningin Wilhelmina plaats, die toen 18 jaar werd en op dinsdag 6 september ingehuldigd zou worden. Dat gaf een verschuiving.

Om alle feestelijke activiteiten op die ene dag te organiseren was wel wat ingewikkeld, maar gelukkig was Wilhelmina op 31 augustus jarig. Dat was een heel geschikte datum om voor alle scholen in de gemeente Roden één gezamenlijk schoolfeest te houden, volgens burgemeester Van Wageningen.

Daar was niet iedereen het mee eens: de kleintjes Nietap en Roderwolde lagen dwars, zo staat in het verslag van 31 maart 1898 in de Provinciale Drentsche en Asser Courant:

 

Roden, 29 Maart                  Aan de oproeping van den

 

Voor het feest werd "getekend op lijsten", de gebruikelijke manier om geld in te zamelen. Dat was blijkbaar al bezig, toen men in Roderwolde besloot om al toegezegde gelden toch liever in het eigen dorp te willen houden. Dominee Pieter Abraham Busch Keizer en schoolhoofd Hendrik Hofkamp, de opvolger van meester Hansen, stapten met dit verzoek naar de feestcommissie in Roden. Na "levendige discussie" (in Roden was men natuurlijk niet blij met dit verzoek) lukte het om de boel terug te draaien.

 

 

Gelukkig waren de verhoudingen niet zo verstoord dat iedereen alles op eigen houtje ging doen, want bij de grote feestelijke optocht in Roden verscheen de stoet van Roderwolde vooraan! Waarom ook Niebert en Nuis helemaal naar Roden reisden, is niet duidelijk.

 

 

Of meester Hofkamp zijn volle aandacht bij dit feest had, weten we niet zeker. Een week later werd namelijk zijn dochter Everharda geboren.

WvdV