(School)feesten van vroeger - deel 8

 

Nu het schoolbezoek vanaf 1900 niet meer vrijwillig was, kon het geld voor de verschillende prijzen voor een trouw bezoek aan andere dingen worden besteed.

De draaimolen is in 1901 vast een succes geweest, maar was misschien aan de dure kant. Op 13 augustus 1904 plaatste schoolhoofd Hofkamp daarom een advertentie in het Nieuwsblad van het Noorden en een dag later voor de zekerheid nog eens.

 

 

Volgens het verslag werd het schoolfeest om de vier jaar gehouden, maar wij weten het beter dan de verslaggever: het was steeds om de drie jaar.

 

 

Ook dat de draaimolen van de weduwe Radsma was, is niet correct. De weduwe Rensema reisde tot 1911 met veel succes met haar draaimolen door het Noorden.

Niet alleen het Nieuwsblad had een verslag, ook de Asser Courant. Het is een heel ander verslag, dus beide waren vast niet door het zelfde feestcommissielid uit Roderwolde geschreven. Die had geen namen verhaspeld.

Om het ook voor de ouderen aantrekkelijk te maken organiseerde Luite Hoff een ringrijderij per fiets, met prijsuitreiking natuurlijk in zijun café.

 

 

Het was jammer dat één de beide luchtballonnen het liet afweten. Was hij stukgegaan? Want waarom zou dat anders zo vermeld staan?

 

Drie jaar later, in 1907, was het volgende schoolfeest, helemaal volgens schema.

Meester  Hofkamp (Hoofd Der School) was met mejuffrouw Onrust en de feestcommissie inkopen in Groningen wezen doen en zij hadden flink ingekocht; er was voldoende "splint" (geld) in het dorp ingezameld. Voldoende ook voor de draaimolen van de weduwe Rensema en dat zat wel goed: de kinderen waren "dronken van de pret in den draaimolen gesmaakt".

 

De plaatselijke verslaggever noteerde in zijn stukje voor de Provinciale Drentsche en Asser Courant van 27 augustus 1907:

 

 

Volgens het boek Rowol Toendertied was juf Onrust pas in 1908 onderwijzeres in Roderwolde. Een foutje, want zij werd in de zomer van 1907 benoemd. Net op tijd om te helpen bij het schoolfeest.

WvdV