Een Krummel van het Rowolmer Archief
In het oktobernummer van De Wolmer noemde Jan van der Heide het lied "Rowolmer…" Dit lied vierde deze zomer een jubileum, want het was 50 jaar oud!
Hoe zat het ook al weer? Zoals u weet, bestond de school in 1971 honderd jaar en dat werd toen flink gevierd. In de revue die Peter van der Velde voor het schoolfeest schreef, kwam ook de meezinger "Rowolmer die zullen er blieven" voor:
Refrein:
Ja ja, ja ja, ja ja ja ja ja ja
Rowolmer die zullen er blieven
Die krie'j oet Rowol niet vandaon
En wat ze in Assen ook schrieven
Rowolmer die blieven bestaon!
Rowolmer dat ku'j heil vaok heuren
Die binnen zo ein met mekaor
En as d'r is wat moet gebeuren
Dan kriegen ze 't zeker wel klaor.
(Refrein)
Ze zitten mekaor in de haoren
Mor altied dan zul ie weer zein
Ze zullen de einhaaid bewaoren
Rowol dat blif altied weer ein.
(Refrein)
Ze hebben soms haor op de tanden
Van 't Samber tot Haorveensediek
Ze kinnen gien rangen of standen
Rowolmer bin almaol geliek!
(Refrein)
In hetzelfde nummer van De Wolmer beschreef Wil Schröder in zijn laatste “Natuur in De Onlanden” een paar plekken met kunst, waaronder het gedicht “Winter op de Paaizermao” van Peter van der Velde. Het bordje met dit gedicht staat al heel wat jaren bij de nieuwe fietsbrug over het Peizerdiep. Het gedicht is geschreven in de winter van 1981-1982, nu veertig jaar geleden, toen er een paar behoorlijk koude nachten waren.
En over bordjes gesproken: op verschillende plekken in Roderwolde en Foxwolde staan fraaie bordjes waarop een weetje uit onze plaatselijke geschiedenis vermeld staat. Deze zijn door Dorpsbelangen geplaatst en de bestuursleden zorgen er voor dat het materiaal goed de winter doorkomt.
Weinig lezers zullen de geschiedenis van de bordjes nog kennen, want daarvoor moeten we meer dan 30 jaar terug. In 1989 vierden we het 850-jarig bestaan van Roderwolde, waarbij het bekende boek Rowol-Toendertied uitkwam. De Hansenkampers Peter van der Velde en Klaas Smit (onze vroegere bakker) bedachten toen dat de geschiedenis ook langs de weg zichtbaar moest worden gemaakt. Peter van der Velde schreef de teksten die van een plastic hoesje werden voorzien en Klaas Smit vervaardigde de paaltjes waar dit op werd bevestigd. Oorspronkelijk waren er 25 bordjes. Toen het materiaal later verging, nam Dorpsbelangen op zich om een selectie van deze attentiepunten opnieuw te plaatsen, maar nu degelijker uitgevoerd.
Gelukkig zijn alle oorspronkelijke teksten bewaard gebleven. Niet meer in de computer (al werd die daar toen al wel voor ingezet), maar gewoon op papier in het archief van het grote feest van 1989.
WvdV